Visita a l’Arxiu Nacional de Catalunya!
Ben content amb la visita a l’Arxiu Nacional de Catalunya! L’arxiu, fundat l’any 1980 i situat a partir de 1995 a Sant Cugat del Vallès, té com a objectiu principal la conservació del patrimoni documental de Catalunya i garantir l’accés a la consulta dels fons documentals de l’administració catalana així com els fons històrics nacionals.
L’Arxiu Nacional de Catalunya recull documents de diversos fons i documentació. En destaquem els fons públics de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes, els documents dels quals es comencen a conservar a l’Arxiu un cop finalitzada la seva funció administrativa i una junta de valoració documental n’aprova el valor històric. Així mateix, l’arxiu disposa de fons privats, que poden ser des de diversos àmbits. En destaquem els documents personals i literaris (amb figures com ara Carles Riba, Montserrat Roig o Baltasar Porcel), els patrimonials i familiars (testaments, matrimonis, crèdits…), els comercials i d’empreses (a tall d’exemple, de Tabacos de Filipinas) i els d’associacions i fundacions (com ara Òmnium Cultural o Centre Excursionista de Catalunya)
No obstant això, cal destacar que l’arxiu també compta amb nombroses col·leccions –unes 150–, que han estat elaborades a partir de documents aportats per particulars com ara fotografies o diplomes. Amb aquest objectiu, l’arxiu ha portat a terme una tasca d’agrupació i selecció basant-se en criteris compartits entre els diversos documents que poden ser des de la temàtica fins a la tipologia o bé el suport. A més, l’arxiu ha digitalitzat alguns dels textos, que es poden consultar a l’arxiu en línia, cosa que ha facilitat la tasca investigadora.
També hem pogut veure les àrees de conservació i restauració, que actuen amb l’objectiu de fer una mínima intervenció. S’hi empren materials neutres i reversibles a fi de respectar el suport original (paper, pergamí o fotografia).
Finalment, hem observat una mostra documental del fons literari català de diversos autors i institucions catalanes, com ara el fons de Montserrat Roig, el fons de Carles Riba, el fons de Pompeu Fabra, el fons de la Institució de les Lletres Catalanes i el fons d’Òmnium Cultural.
Felicitats, guapíssim!!!!!
ResponderEliminarEnhorabona!!!
ResponderEliminarQue maco!
ResponderEliminarInteressant!
ResponderEliminar¡Qué interesante!
ResponderEliminar